Probiotyki - zastosowanie
Po zastosowaniu leczenia antybiotykami ilość bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu gwałtownie spada. Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w organizmie człowieka, powodują one zakwaszenie środowiska, które jest niekorzystne do rozwoju patogennych szczepów bakterii. Probiotyki należy zażywać, kiedy bakterii zakwaszających jest zbyt mało, inne powody, dla których warto je przyjmować:
- przy dolegliwościach jelitowych spowodowanych spożyciem żywności zarażonej chorobotwórczymi mikroorganizmami,
- w okresach obniżonej odporności organizmu, probiotyki działają pozytywnie na wzrost nieswoistej odporności organizmu,
- w diecie z nietolerancją laktozy, probiotyki rozkładają dwucukier,
- w hipercholesterolemii, szczepy bakterii wpływają korzystnie na poprawę profilu lipidowego i wchłaniane cholesterolu.
Mechanizm pracy probiotyków jest bardzo zróżnicowany, działają one głównie w obrębie światła i nabłonka jelit oraz w układzie immunologicznym, gdzie dochodzi do pobudzania produkcji przeciwciał. Chronią organizm przed szczepami chorobotwórczymi oraz korzystnie wpływają na odporność organizmu. Należy pamiętać, że właściwości probiotyków zależą od konkretnego szczepu bakterii.
Probiotyki - w jakiej formie występują i jak należy je zażywać?
Probiotyki występujące pod postacią tradycyjnych tabletek mogą być stosowane u osób, u których nie ma żadnych przeciwwskazań do przyjmowania tej formy leków. Osoby, które zażywają więcej lekarstw i małe dzieci powinny przyjmować probiotyki w formie saszetek. Globulki dopochwowe są przeznaczone dla kobiet, u których występują infekcje i stany zapalne pochwy. Probiotyki występują także pod postacią kropli, są one stosowane głównie przez małe dzieci.
Bakterie probiotyczne najlepiej działają, kiedy są przyjmowane wieczorem, ponieważ wówczas praca jelit jest minimalna i są lepsze warunki do działania probiotyków. Żeby szczepy bakterii zawarte w probiotykach przetrwały, trzeba zastosować przynajmniej dwie godziny odstępu pomiędzy przyjmowaniem antybiotyku i probiotyku. Bakterie probiotyczne występują także w produktach spożywczych, między innymi w przygotowywanych domowym sposobem kiszonkach z warzyw i owoców.