Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Biuro Rachunkowe Orion Magdalena Rogaczewska

Rola błonnika w diecie

Coraz częściej w mediach można usłyszeć lub przeczytać o roli błonnika w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Na rynku nie brakuje suplementów diety z nim w roli głównej w składzie. Czym on jest i w jaki sposób faktycznie wpływa na pracę jelit i w jakich produktach się znajduje? Czy jest bezpieczny i czy można go przedawkować?
  • 28.02.2022 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy

Błonnik, to składniki chemiczne pochodzenia roślinnego. Co może wydawać się dziwne, nie jest on trawiony przez ludzki organizm - przynajmniej jego nierozpuszczalna wersja. Enzymy zawarte w ludzkim układzie trawiennym, nie są w stanie mu sprostać i rozłożyć na prostsze składowe. Pobudza on perystaltykę jelit, poprzez zwiększenie ich ukrwienia za sprawą podrażniania ich ścianek. Dzięki temu, układ trawienny pracuje sprawniej i jest sprawnie opróżniany. Wydalanie pokarmu wspomagają także jego właściwości wiążące wodę - objętość treści pokarmowej jest w ten sposób zwiększana, przez co łatwiej podróżuje przez jelita i szybciej znajduje drogę do wyjścia.

 

Wiąże on także zawarte w organizmie toksyny i metale ciężkie, usuwając je tą samą drogą co resztę treści żołądkowej. Organizm jest dzięki temu mniej zanieczyszczony. Zwiększa on ilość śliny, co pozwala sprawniej rozkładać pokarm i ekstraktować z niego substancje odżywcze. Dieta bogata w błonnik, jest bardzo sycąca, ale niekoniecznie kaloryczna. Zawierają go warzywa owoce oraz produkty zbożowe.

Produkty bogate w błonnik

Pewne produkty są nadzwyczaj w niego bogate. Prawdziwą bombą błonnikową, są otręby pszenne. Błonnik stanowi ponad dwa piąte ich procentowego składu. Z tego powodu, otręby te często są dodatkiem do różnych dań i wyrobów piekarniczych - nie może się bez nich obyć choćby żadne zdrowe musli. W składzie takich płatków, kolejnymi cennymi źródłami Doskonałym jego źródłem, są także warzywa strączkowe, takie jak fasola biała i czerwona. Sto gram czerwonej fasoli, to nawet 25g błonnika.

 

Nie najlepsze jego źródło, to soki owocowe. Nie należy oczywiście przez to wykluczać ich z diety - mają one wiele pożytecznych właściwości i są bogate w witaminy. Same owoce ustępują też w ilościach błonnika warzywom. Pewnym wyjątkiem są tu suszone śliwki i morele, których działanie na układ trawienny potrafi być błyskawiczne i przynosi ulgę w przypadku zaparć. Ekstrakty z tych owoców, to zresztą składnik dostępnych w aptekach naturalnych leków przeczyszczających - oczywiście zwykłe owoce nie są aż tak silne w działaniu i nie musimy się obawiać ich konsumpcji.

Należy zachować umiar

Jak w przypadku każdej substancji i z błonnikiem może przesadzić, poprzez spożywanie zbyt dużych jego ilości. W przypadku takim, zamiast pomagać, będzie on szkodził. Możliwe jest także zaostrzenie objawów pewnych schorzeń. Zbyt dużo tej substancji, prowadzić może do bolesnych wzdęć i biegunek. Pamiętać należy więc o zachowaniu umiaru w jego spożywaniu i odpowiednio bilansować jego udział w naszych posiłkach - nie jest to cudowne lekarstwo na wszystkie problemy układu trawiennego.

--- Materiał partnera ---


Reklama
Reklama
Reklama