Choroba wrzodowa – co jeść, by złagodzić objawy choroby?
Wrzody trawienne to dokuczliwa dolegliwość, która dotyka coraz większej liczby osób. Szacuje się, że w Polsce już co dziesiąty dorosły Polak boryka się z tą chorobą, a większość ją po prostu odziedziczyło. Uciążliwe objawy można jednak złagodzić, a nawet całkowicie zlikwidować, stosując odpowiednią dietę. Jaką? Spróbujmy się tego dowiedzieć!
01.06.2022 15:00
Autor: Grupa Tipmedia
Czym objawia się choroba wrzodowa?
Choroba wrzodowa obejmuje: wrzody żołądka oraz wrzody dwunastnicy, które to z kolei nazywane są wrzodami trawiennymi. Bolesne dolegliwości są bowiem głównie spowodowane naciekiem zapalnym i patologią w produkcji śluzu wewnątrz ścian żołądka, co z kolei pogłębia niewłaściwa dieta, choć nie tylko. Także dobrze znany wszystkim stres zaostrza objawy wrzodów, do których należą:
nudności,
wymioty,
wzdęcia,
biegunki,
zgaga,
brak apetytu,
spadek masy ciała,
nieprzyjemny posmak w ustach.
Spora grupa osób ma wrzody nawet o tym nie wiedząc, gdyż nie dają one żadnych objawów. Co ciekawe, blisko 50%, które borykają się z tym schorzeniem mają je w spadku po przodkach. Genetyka odgrywa tu bowiem dużą rolę. Na szczęście w łagodzeniu objawów wrzodów mogą pomóc odpowiednio dobrane potrawy lekkostrawne.
Co jeść przy diecie wrzodowej?
Wiele schorzeń, które mogą dotknąć każdego z nas, wymaga wprowadzenia specjalistycznej diety, która łagodzi uciążliwe objawy choroby oraz pozwala wieść w miarę normalne życie. Nie inaczej jest w przypadku wrzodów trawiennych. Dieta wrzodowa to przede wszystkim dieta lekkostrawna, w której produkty są łatwe do strawienia i nie obciążają zbytnio żołądka. Na pewno sprawdzą się:
chude mięso i wędliny,
odtłuszczone mleko i jego przetwory,
ryby gotowane na parze,
gotowane warzywa w szczególności marchew, szpinak i buraki,
delikatne sosy i łagodne przyprawy,
jajka gotowane na miękko,
soki owocowe i kompoty,
musy owocowe,
kisiele,
jasne pieczywo, makaron i kasza,
oleje pochodzenia roślinnego,
odtłuszczony ser twarogowy,
oliwa z oliwek.
Potrawy lekkostrawne powinny być spożywane w małych ilościach i często (nawet 6 razy dziennie). Najlepiej mocno rozdrobnione, przetarte, zmielone słowem w formie papki. Ich temperatura z kolei nie powinna być ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Właśnie takiego rodzaju potrawa lekkostrawna będzie najlepsza dla żołądka zmagającego się z wrzodami.
Jakie potrawy nie są wskazane, gdy dokuczają nam wrzody żołądka?
Osobom, które lubią konkretne dania, dobrze przyprawione i tłuste a do tego wysokoenergetyczne, słone przekąski – może być ciężko przejść na dietę wrzodową, w której królują potrawy lekkostrawne. Bez wątpienia jednak przy zaostrzeniu choroby powinno unikać się takich produktów jak:
tłuste mięsa i wędliny,
pełnoziarniste pieczywo,
alkohol,
kawa,
silny napar z herbaty,
ostre sosy,
mocne i pikantne przyprawy,
sól,
warzywa strączkowe,
surowe warzywa i owoce ze skórką.
Samo przyjmowanie leków nie da pożądanych efektów, jeżeli nie zmienimy czegoś w swojej dotychczasowej diecie. Dieta lekkostrawna pozwoli nam kontrolować przebieg choroby i na dłuższą metę bardzo złagodzić objawy lub uczynić je praktycznie nieodczuwalnymi dla naszego organizmu. Warto mieć to na uwadze, zanim kolejny raz sięgniemy po produkty, którymi nie jest po drodze z chorobą wrzodową...