Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Biuro Rachunkowe Orion Magdalena Rogaczewska

Choroba wrzodowa – co jeść, by złagodzić objawy choroby?

Wrzody trawienne to dokuczliwa dolegliwość, która dotyka coraz większej liczby osób. Szacuje się, że w Polsce już co dziesiąty dorosły Polak boryka się z tą chorobą, a większość ją po prostu odziedziczyło. Uciążliwe objawy można jednak złagodzić, a nawet całkowicie zlikwidować, stosując odpowiednią dietę. Jaką? Spróbujmy się tego dowiedzieć!
  • 01.06.2022 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Choroba wrzodowa – co jeść, by złagodzić objawy choroby?

Czym objawia się choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa obejmuje: wrzody żołądka oraz wrzody dwunastnicy, które to z kolei nazywane są wrzodami trawiennymi. Bolesne dolegliwości są bowiem głównie spowodowane naciekiem zapalnym i patologią w produkcji śluzu wewnątrz ścian żołądka, co z kolei pogłębia niewłaściwa dieta, choć nie tylko. Także dobrze znany wszystkim stres zaostrza objawy wrzodów, do których należą:

  • nudności,

  • wymioty,

  • wzdęcia,

  • biegunki,

  • zgaga,

  • brak apetytu,

  • spadek masy ciała,

  • nieprzyjemny posmak w ustach.

Spora grupa osób ma wrzody nawet o tym nie wiedząc, gdyż nie dają one żadnych objawów. Co ciekawe, blisko 50%, które borykają się z tym schorzeniem mają je w spadku po przodkach. Genetyka odgrywa tu bowiem dużą rolę. Na szczęście w łagodzeniu objawów wrzodów mogą pomóc odpowiednio dobrane potrawy lekkostrawne.

Co jeść przy diecie wrzodowej?

Wiele schorzeń, które mogą dotknąć każdego z nas, wymaga wprowadzenia specjalistycznej diety, która łagodzi uciążliwe objawy choroby oraz pozwala wieść w miarę normalne życie. Nie inaczej jest w przypadku wrzodów trawiennych. Dieta wrzodowa to przede wszystkim dieta lekkostrawna, w której produkty są łatwe do strawienia i nie obciążają zbytnio żołądka. Na pewno sprawdzą się:

  • chude mięso i wędliny,

  • odtłuszczone mleko i jego przetwory,

  • ryby gotowane na parze,

  • gotowane warzywa w szczególności marchew, szpinak i buraki,

  • delikatne sosy i łagodne przyprawy,

  • jajka gotowane na miękko,

  • soki owocowe i kompoty,

  • musy owocowe,

  • kisiele,

  • jasne pieczywo, makaron i kasza,

  • oleje pochodzenia roślinnego,

  • odtłuszczony ser twarogowy,

  • oliwa z oliwek.

Potrawy lekkostrawne powinny być spożywane w małych ilościach i często (nawet 6 razy dziennie). Najlepiej mocno rozdrobnione, przetarte, zmielone słowem w formie papki. Ich temperatura z kolei nie powinna być ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Właśnie takiego rodzaju potrawa lekkostrawna będzie najlepsza dla żołądka zmagającego się z wrzodami.

Jakie potrawy nie są wskazane, gdy dokuczają nam wrzody żołądka?

Osobom, które lubią konkretne dania, dobrze przyprawione i tłuste a do tego wysokoenergetyczne, słone przekąski – może być ciężko przejść na dietę wrzodową, w której królują potrawy lekkostrawne. Bez wątpienia jednak przy zaostrzeniu choroby powinno unikać się takich produktów jak:

  • tłuste mięsa i wędliny,

  • pełnoziarniste pieczywo,

  • alkohol,

  • kawa,

  • silny napar z herbaty,

  • ostre sosy,

  • mocne i pikantne przyprawy,

  • sól,

  • warzywa strączkowe,

  • surowe warzywa i owoce ze skórką.

Samo przyjmowanie leków nie da pożądanych efektów, jeżeli nie zmienimy czegoś w swojej dotychczasowej diecie. Dieta lekkostrawna pozwoli nam kontrolować przebieg choroby i na dłuższą metę bardzo złagodzić objawy lub uczynić je praktycznie nieodczuwalnymi dla naszego organizmu. Warto mieć to na uwadze, zanim kolejny raz sięgniemy po produkty, którymi nie jest po drodze z chorobą wrzodową...

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama