Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu

Ważne było nie tylko gotowanie, ale też uśmiech i zabawa

ŻELAZNA GÓRA. W Środowiskowym Domu Samopomocy w Żelaznej Górze odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny Master Szef ŚDS pod hasłem „Regionalne Smaki Polski”.
Ważne było nie tylko gotowanie, ale też uśmiech i zabawa

Autor: © Wojciech Andrearczyk

— Środowiskowe Domy Samopomocy organizują różnego rodzaju konkursy – sportowe, teatralne, kulturalne — mówi Kalina Jakimczuk, kierownik ŚDS w Żelaznej Górze. — Master Szef ŚDS jest konkursem kulinarnym. Polegał on na półtoragodzinnym gotowaniu. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę o tematyce „kuchnia polska”. Wyłonione zostały trzy pierwsze miejsca, pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia.

W konkursie wystartowało 18 reprezentacji z ŚDS z całego województwa warmińsko-mazurskiego.

Jury w składzie: Stanisław Żołędziewski, Andrzej Jarzębski, siostra Klara i przewodnicząca Anna Kowalczyk, dyrektork Braniewskiego Centrum Kultury w Braniewie przyznało nagrody za trzy pierwsze miejsca. Nagrody ufundował Wojewoda Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki, który również objął to wydarzenie patronatem, a w jego imieniu rozdał je wicewojewoda Piotr Opaczewski.

— To dla mnie ogromny zaszczyt, że mogłem tutaj być i to niesamowite, ile było widać tutaj uśmiechów — mówi wicewojewoda Piotr Opaczewski. — W tym wszystkim, co się tutaj działo, chodzi przede wszystkim o to, żeby dobrze się bawić. Żeby te osoby dobrze się tutaj czuły. Jak się rozejrzymy to tutaj jest mnóstwo uśmiechu, mnóstwo dobrej zabawy, a to jest chyba najlepsza terapia. Ja też się doskonale bawiłem.

Wicewojewoda zdradził, że zjadł pierogi z serem, wzorowane na gruzińskich chinkali.
— Były przepyszne, także zarówno mój duch, jak i moje ciało zostały zaspokojone — mówi Piotr Opaczewski.

Jak podkreślają organizatorzy „do realizacji tego wydarzenia przyczyniło się mnóstwo cudownych osób i wspaniałych instytucji, na różnym poziomie jego organizacji. Od planowania poprzez, logistykę, wsparcie merytoryczne, finansowe, rzeczowe, pomoc fizyczną, promocję, oprawę muzyczną, dekorację, dokumentację, bezpieczeństwo, i co najważniejsze sam proces gotowania i wszystkie dobroci, które mogliśmy kosztować podczas tego kulinarnego święta”.

— Impreza udała się, jestem bardzo zadowolona i dumna — mówi Kalina Jakimczuk. — Pobiliśmy rekord – osiemnaście ośrodków w jednym miejscu. Przed miałam dużą tremę. Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Wiadomo – gdzie jest kuchnia, gaz, ogień, jest też niebezpieczeństwo i tu był największy stres. A także pogoda, która ostatecznie bardzo dopisała.

Wyniki konkursu:
1. ŚDS Caritas we Fromborku.
2. ŚDS w Suszu
3. ŚDS Bajka w Pieniężnie

 

 

 


Gazeta w Braniewie i powiecie braniewskim –

– "NOWINY PÓŁNOCNE"

 

REKLAMA:
Mail: [email protected]
Tel.: 501 08 02 96

 

 

 

 

 

 











 

 

Powiązane galerie zdjęć:

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama