Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Biuro Rachunkowe Orion Magdalena Rogaczewska

Opakowania gastronomiczne przyjazne środowisku naturalnemu

Opakowania gastronomiczne to podstawowe wyposażenie każdego punktu serwującego żywność. Pudełka służące do pakowania jedzenia muszą charakteryzować się określonymi cechami – jedynie wówczas możliwe jest bezpieczne dostarczanie dań na dowóz lub na wynos.
Opakowania gastronomiczne przyjazne środowisku naturalnemu

Opakowania gastronomiczne to podstawowe wyposażenie każdego punktu serwującego żywność. Pudełka służące do pakowania jedzenia muszą charakteryzować się określonymi cechami – jedynie wówczas możliwe jest bezpieczne dostarczanie dań na dowóz lub na wynos. Wiele lokali gastronomicznych decyduje się na wykorzystanie opakowań ekologicznych. Czym cechują się pojemniki przyjazne środowisku naturalnemu?

Opakowania do pakowania żywności

Branża gastronomiczna wymaga stosowania opakowań przystosowanych do kontaktu z żywnością. Oznacza to, że pojemniki muszą być wykonane z materiałów bezpiecznych dla produktów spożywczych. Potwierdzeniem tego są atesty, które każde pudełko tego typu musi posiadać. Opakowania gastronomiczne powinny cechować się trwałością, solidnością i wytrzymałością. Pojemnik musi stwarzać posiłkowi bezpieczne warunki transportu w przypadku potraw na dowóz oraz serwowania jeżeli chodzi o dania na wynos. Dobrze dobrane opakowanie sprawia, że danie zawsze trafia do klienta świeże, smaczne, pełne smaku oraz aromatu.

Duża ilość lokali gastronomicznych decyduje się na opakowania ekologiczne. Wybór pudełek przyjaznych środowisku naturalnemu wynika nie tylko z chęci ochrony planety, ale także ze znacznie większego zainteresowania klientów tego typu pojemnikami. Z każdym rokiem rośnie świadomość społeczeństwa odnośnie negatywnego wpływu człowieka na środowisko naturalne. Przekłada się to bezpośrednio na wybory konsumentów, którzy stawiają na marki podejmujące działania proekologiczne. Nic więc dziwnego, że coraz więcej lokali serwuje swoje dania z wykorzystaniem opakowań ekologicznych.

Opakowanie wytwarzane z surowców recyklingowych i biodegradowalnych

Ekologiczne opakowania cukiernicze oraz inne pozostawiają po sobie minimalny ślad węglowy. Podczas ich produkcji hurtowania opakowań wykorzystuje najczęściej materiały recyklingowe lub biodegradowalne. Warto podkreślić, że stosowanie już istniejących bądź wcześniej użytych surowców w dużym stopniu pozwala zaoszczędzić zasoby naturalne – co dla planety ma niebagatelne znaczenie. Ponadto w procesie produkcji opakowań ekologicznych znacznie ograniczona jest także ilość odpadów. Jeżeli chodzi o materiały pochodzące z recyklingu, zwykle wykorzystuje się papier oraz tekturę. Recykling to ogół procesów prowadzących do odzyskania i ponownego wykorzystania odpadów. Aby można było go przeprowadzić, konieczna jest odpowiednia selekcja surowców, które następnie przetwarzane są na nowe produkty. W przypadku opakowań produkowanych z surowców odnawialnych, najczęściej wykorzystuje się bambus, trzcinę cukrową, słomę, skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą czy liście palmowe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama