Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu

Jak samodzielnie przyrządzić mięso do burgera?

Prawdziwe, soczyste burgery, przyrządzone ze świeżych, naturalnych składników, to wyśmienite danie – nie tylko obiadowe. Fani burgerów często próbują samodzielnie przygotować te pyszne kanapki. Co może pójść nie tak? Okazuje się, że naprawdę dobre mięso na burgery musi być odpowiednio przyrządzone. Sprawdź, jak to zrobić!
Jak samodzielnie przyrządzić mięso do burgera?

Na początek wybór mięsa

Kotlety na burgery najczęściej przyrządza się z wołowiny. Nie jest to jednak wymóg konieczny. Jeśli lubisz eksperymentować, równie smaczny okaże się burger drobiowy, a nawet wegański. Załóżmy jednak, że poprzestajesz na tradycji. Na kotlety do burgerów wybierz mięso, które ma około 20% tłuszczu. Za najlepszą partię wołowiny w tym wypadku uznawany jest antrykot. Z powodzeniem możesz też sięgnąć po kark wołowy, rostbef lub udziec.

Wybierz mięso ze sprawdzonego źródła. Raczej omijaj to paczkowane z marketów. Nie powinno mieć żadnych sztucznych dodatków i polepszaczy.

Ważne! Jeśli wybierzesz chude mięso, polej je delikatnie oliwą lub dokup dodatek tłuszczu wołowego. Nie bój się tłuszczyku w burgerach! To właśnie on nadaje mu ten niepowtarzalny smak!

 

Kiedy mielić i doprawić mięso na burgera?

Wołowinę na burgera najlepiej zmielić tuż przed przyrządzeniem. Podziel mięso na partie po około 120 gram. Ważne! Na tym etapie nie używaj żadnych przypraw. Choć w różnych przepisach możesz znaleźć inne wskazówki, mięso wystarczy oprószyć solą i pieprzem tuż przed smażeniem. Wszelkie mieszanki przypraw mogą sprawić, że mięso w procesie smażenia stwardnieje i straci pożądaną konsystencję.

Uformowane w kuleczki mięso rozpłaszcz do odpowiedniej grubości i ułóż na ruszcie. Pamiętaj, by było zimne – nie ogrzewaj go do temperatury pokojowej, ponieważ wtedy jest większe ryzyko, że kotlety rozpadną się w trakcie grillowania.

 

Co zrobić, by kotlety się nie kurczyły?

Kurczenie kotletów na burgera jest procesem naturalnym i nie da się go całkowicie uniknąć. Obróbka termiczna sprawia, że mięso traci wodę, a co za tym idzie nieznacznie zmniejsza swoją objętość. Efekt ten możesz do pewnego stopnia zniwelować, wykonując w mięsie małe wgłębienia przed położeniem na ruszt.

Jeśli chcesz posmakować prawdziwego burgera, przyrządzonego z kunsztem przez doświadczonego burger mastera, wybierz się do Pasibusa. W lokalu tym znajdziesz oryginalne burgery Lublin przygotowane z najwyższej jakości składników. Zawsze świeże, soczyste i aromatyczne!

 

O czym pamiętać składając burgera?

Oczywiście dobry burger to nie tylko mięso. Przy wyborze bułki zwróć uwagę, by jej średnica była mniejsza niż średnica kotleta. Nie sięgaj też po pierwszy lepszy produkt – bułka powinna być naturalna, bez polepszaczy i szkodliwych dodatków. Najlepiej przygotować ją samodzielnie.

Podobnie w przypadku warzyw, sosów i wszystkich innych dodatków. Muszą być świeże i dobrej jakości. Pamiętaj też o kolejności składania: na dole sałata, na niej kotlet z roztopionym serem, na nim natomiast pomidor, cebula i wszystkie dodatki, jakie tylko sobie wymarzysz, na koniec sos. Chrupiące plastry boczku kładź zawsze na samej górze. W taki sposób przygotujesz pysznego, prawdziwego domowego burgera!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama