Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu

Strażacy wyjeżdżają do pożarów sadzy. I apelują o przeglądy kominów

POWIAT BRANIEWSKI. W ostatnim czasie strażacy z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Braniewie odnotowali zwiększona liczbę interwencji związanych z pożarami sadz w przewodach kominowych.
Strażacy wyjeżdżają do pożarów sadzy. I apelują o przeglądy kominów

Autor: © KP PSP w Braniewie

— Spalanie w piecu mokrego drewna, płyt wiórowych, śmieci i odpadów komunalnych oraz elementów z tworzywa sztucznego i gumy skutkuje odkładaniem się wewnątrz przewodu kominowego sadzy, czyli pozostałości z niepełnego spalania tychże materiałów stałych — przypominają strażacy. — W wyniku ich nagromadzenia może dojść do zapalania się sadzy w kominie.

Pożar sadzy to zjawisko, któremu towarzyszy bardzo głośny szum, spowodowany trwającą gwałtowną reakcją spalania w przewodzie. Często z komina wydobywają się również strzelające iskrami płomienie ognia oraz wydobywa się ciemny dym. Pożarowi sadzy towarzyszy bardzo wysoka temperatura, przekraczająca 1000 st. C, mogąca doprowadzić do rozszczelnienia się komina, co w konsekwencji może być przyczyną zapalenia się elementów konstrukcji budynku, znajdujących się w pobliżu przewodu kominowego.

W przypadku zaistnienia pożaru sadzy należy:
• niezwłocznie powiadomić straż pożarną,
• wygasić ogień w urządzeniu grzewczym,
• zamknąć dopływ powietrza do komina od dołu i o ile to możliwe od góry.

UWAGA!
Do palącego się komina nie wolno wlewać wody, gdyż może to doprowadzić do jego rozerwania i rozprzestrzenienia się pożaru na cały budynek!
Aby ugasić palącą się sadzę zaleca się wsypanie do wlotu komina soli lub piasku. Gdy to nie przynosi skutku można użyć gaśnicy proszkowej, podając prąd proszku przez wyczystkę w dolnej części komina.

Powiązane galerie zdjęć:

 

 


"NOWINY PÓŁNOCNE"
Gazeta Warmii i Mazur – także w Braniewie i powiecie braniewskim

 

REKLAMA W GAZECIE:
Mail: [email protected]
Tel.: 501 08 02 96

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama