Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu

Pizza inna niż wszystkie. Sekret tkwi w wypieku

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, bez względu na wiek, miejsce zamieszkania i porę dnia. Jednak pizza pizzy nierówna. Jak przygotować to danie, aby wyróżnić się na tle innych? Sekret tkwi w wypieku, dlatego warto przygotować ją na kamieniu do pizzy.
Pizza inna niż wszystkie. Sekret tkwi w wypieku

Pieczenie pizzy na kamieniu do pieczenia pizzy to metoda, która pomaga uzyskać chrupiącą skórkę i równomierne, dobrze upieczone wnętrze. Dzięki niemu nawet w domowych warunkach możemy przygotować pizzę, która zachwyci swoim smakiem i poziomem wypieku.

Specjalny kamień do pieczenia pizzy pomaga równomiernie rozprowadzić ciepło. Kamień absorbuje ciepło, a następnie oddaje je równomiernie na spód ciasta.

Jak przygotować pizzę na kamieniu? Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych wskazówek.

Przygotowanie kamienia do pieczenia pizzy

Upewnij się, że kamień do pieczenia pizzy jest czysty i suchy. Umieść kamień w piecu, a następnie włącz go, aby kamień stopniowo się nagrzał wraz z piecem. To pomaga uniknąć pęknięć w kamieniu z powodu nagłego wzrostu temperatury.

Piecz kamień przez co najmniej 30 minut przed umieszczeniem pizzy na nim. Piec należy rozgrzać do nawet 600 stopni, co pozwala na osiągnięcie temperatury na powierzchni kamienia w okolicach 400 stopni Celsjusza. Kamień powinien być bardzo gorący, aby szybko przekazać ciepło do ciasta i uzyskać chrupiącą skórkę.

Ciasto i składniki

Przygotuj ciasto zgodnie z ulubionym przepisem. Ciasto na pizzę powinno być elastyczne, ale nie za ciężkie. Nałóż na nie te składniki, które lubisz: szynkę, peperoni, ser, oliwki – tu zdaj się na własne kubki smakowe.

Pieczenie pizzy

Przesuń delikatnie przygotowaną pizzę na gorący kamień za pomocą łopatki do pizzy. Upewnij się, że pizza swobodnie przesuwa się na kamieniu. Piecz pizzę na gorącym kamieniu przez krótki czas, zazwyczaj od 8 do 12 minut w temperaturze około 230-260 st. C. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ciasta i składników.

Pieczenie pizzy na kamieniu Pastone – choć na początku wymaga trochę praktyki, to po kilku próbach pozwoli nam osiągnąć doskonałe rezultaty, uzyskując pyszną, profesjonalnie wyglądającą pizzę. Jej szczególną zaletą będzie chrupiąca i lekko spalona skórka, co jest cenione w tradycyjnej włoskiej pizzy.

Kamień do pieczenia pizzy Pastone jest produktem wyjątkowym, który pozwala osiągnąć profesjonalne wyniki w pieczeniu pizzy w domu. To także inna, nowa jakość, dzięki której będziecie mogli zaskoczyć swoich znajomych, którzy na pewno chętnie razem z wami spróbują wypiekania pizzy na kamieniu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama