Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Śmietana - zdrowotne właściwości i zastosowanie

Śmietana to nieodzowny dodatek do zup, sosów i słodkich deserów. Dietetycy zalecają zastępowanie jej jogurtem, ale nie zawsze jest to konieczne. Nic nie zastąpi bowiem smaku dobrej jakości śmietany dodanej zarówno do wytrawnych jak i słodkich dań. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, śmietana jest doskonałym nośnikiem smaku oraz cennym źródłem wapnia, witaminy A, białka i fosforu.
  • 27.03.2020 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Śmietana - zdrowotne właściwości i zastosowanie

Śmietana – właściwości zdrowotne

Jeśli wciąż zastanawiasz się nad tym czy śmietana ma jakiekolwiek zdrowotne korzyści, pomyśl o swoich zębach. Dobra jakościowo śmietana dostarcza do organizmu wapń i fosfor, które mają korzystny wpływ na zęby i kości. Wapń uczestniczy także w przewodzeniu bodźców nerwowych a fosfor pozwala na prawidłowe wchłanianie wapnia.

 

Zawarta w śmietanie witamina B12 ma ważny udział w produkcji czerwonych krwinek  i prawidłowym działaniu układu nerwowego a witamina B2 wspomaga przemianę materii. Witamina A z kolei wpływa korzystnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia odporność. Mimo swojej kaloryczności, śmietana ma wiele zdrowotnych korzyści i warto ją od czasu do czasu włączyć w rozsądnych ilościach do swojej diety.

 

Wybierając śmietanę wysokiej jakości, dobrze jest zapoznać się z etykietą na produkcie lub z informacjami na stronie producenta https://www.krasnystaw.eu/produkty/smietany Najlepiej wybierać takie, w których znajduje się śmietanka (z mleka) i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Im mniej dodatków, tym taka śmietana będzie zdrowsza.

 

Śmietana – zastosowanie

Śmietana dodana do sałatki, mizerii czy sosu znacznie wzbogaca ich smak. Możemy też polać nią placki ziemniaczane, pierogi czy ziemniaki. Natomiast bita śmietana to wspaniały dodatek do świeżych owoców i naleśników.

Mało osób wie, że śmietana ma także zastosowanie kosmetyczne. Naturalne maseczki na bazie śmietany doskonale pielęgnują skórę, np. maseczka ze śmietany i awokado. Śmietana poprawi funkcje ochronne skóry, a awokado uzupełni braki witaminy E. Do przygotowanie takiej maseczki  wystarczy wymieszać miąższ z jednego awokado z łyżką słodkiej śmietany. Przygotowaną papkę nałóż na wcześniej oczyszczoną twarz i zmyj po 15 minutach. Efekty będą widoczne już po kilku zastosowaniach.

Na zmęczoną i matową skórę pomoże natomiast maseczka z 3 łyżeczek śmietany 18%, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek i dwóch łyżeczek miodu. Tak połączone i dokładnie wymieszane składniki nałóż na 20 minut na skórę twarzy oraz szyi, po czym zmyj letnią wodą.

Śmietana to nie tylko cenne źródło witamin i składników odżywczych, ale smaczny dodatek do wielu potraw. Korzystały z niej nasze babcie i prababcie, my też możemy. Stosowana w rozsądnych ilościach na pewno przyniesie wymierne korzyści dla Twojego zdrowia.

--- Artykuł sponsorowany ---