Zalety naczyń ze stali nierdzewnej
Naczynia ze stali nierdzewnej mają szereg zalet, dzięki którym zdobywają coraz większą popularność nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale także miłośników gotowania w domu. Nadają się zarówno do przyrządzania prostych sosów, jak i potraw, wymagających kilkugodzinnego gotowania. Na ich korzyść przemawia długie utrzymywanie ciepła, które pozytywnie wpływa na soczystość duszonych dań. Garnki ze stali nierdzewnej są również odporne na zarysowania i nie odkształcają się. Stalowe garnki (występujące w innych wariantach kolorystycznych niż te, które znajdują w standardowej ofercie) fantastycznie wkomponowują się w wystrój każdej kuchni czy jadalni – zarówno tej designerskiej, jak i klasycznej.
Korzystanie z naczyń ze stali nierdzewnej
Użytkowanie tego typu naczyń nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach, dzięki którym posłużą przez długie lata.
- Aby zapobiec odbarwieniom i mało estetycznym zaciekom, należy uważać, aby ogień nie wychodził poza dno naczynia.
- Nie powinno się dodawać soli do zimnej wody, bo takie działanie może spowodować korozję – należy dosypać ją dopiero wtedy, kiedy woda zacznie się gotować.
- Naczynie powinno zostać umieszczone centralnie na źródle ciepła.
- Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu gęstych potraw, by uniknąć przypaleń.
- Garnków ze stali nierdzewnej można używać również w piekarniku. Maksymalna temperatura wynosi 180⁰C (przekroczenie zalecanej temperatury niesie za sobą ryzyko powstania odbarwień).
Pielęgnacja naczyń ze stali nierdzewnej
Aby zachować wszystkie właściwości naczyń ze stali nierdzewnej, niezbędna jest odpowiednio dobrana i staranna pielęgnacja. Wszystkie stalowe garnki należy przed pierwszym użyciem umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego środka czyszczącego, a następnie zagotować w nich wodę. Trzeba pamiętać również o tym, że polanie rozgrzanych garnków zimną wodą, może doprowadzić do ich uszkodzenia. Do mycia takich przyborów warto używać miękkiej gąbki (nie zaleca się druciaków) oraz letniej wody z dodatkiem małej ilości detergentu. W przypadku cięższych zabrudzeń wystarczy namoczyć naczynie, a następnie ostrożnie umyć problematyczne powierzchnie. Jeśli na dnie pojawią się przebarwienia lub jasne plamy, można spróbować usunąć je przy pomocy octu, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Naczynia ze stali nierdzewnej można także myć w zmywarce.