Czwartek, 21.03.2019

Czy warto zainwestować w naczynia ze stali nierdzewnej?

  • 29.11.2018, 16:00
  • Grupa Tipmedia
Czy warto zainwestować w naczynia ze stali nierdzewnej?
Jakość naczyń, którymi posługujemy się w kuchni, bez wątpienia wpływa na smak i aromat przyrządzanych potraw. Należy zadbać więc o to, aby były one wytrzymałe, odporne na uszkodzenia i w pełni bezpiecznie dla zdrowia. Naczynia ze stali nierdzewnej doskonale dopasowują się do każdej techniki gotowania oraz ułatwiają przygotowanie ulubionych dań, dlatego warto pomyśleć o ich zakupie.

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Naczynia ze stali nierdzewnej mają szereg zalet, dzięki którym zdobywają coraz większą popularność nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale także miłośników gotowania w domu. Nadają się zarówno do przyrządzania prostych sosów, jak i potraw, wymagających kilkugodzinnego gotowania. Na ich korzyść przemawia długie utrzymywanie ciepła, które pozytywnie wpływa na soczystość duszonych dań. Garnki ze stali nierdzewnej są również odporne na zarysowania i nie odkształcają się. Stalowe garnki (występujące w innych wariantach kolorystycznych niż te, które znajdują w standardowej ofercie) fantastycznie wkomponowują się w wystrój każdej kuchni czy jadalni – zarówno tej designerskiej, jak i klasycznej.

Korzystanie z naczyń ze stali nierdzewnej

Użytkowanie tego typu naczyń nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach, dzięki którym posłużą przez długie lata.

  • Aby zapobiec odbarwieniom i mało estetycznym zaciekom, należy uważać, aby ogień nie wychodził poza dno naczynia.
  • Nie powinno się dodawać soli do zimnej wody, bo takie działanie może spowodować korozję – należy dosypać ją dopiero wtedy, kiedy woda zacznie się gotować.
  • Naczynie powinno zostać umieszczone centralnie na źródle ciepła.
  • Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu gęstych potraw, by uniknąć przypaleń.
  • Garnków ze stali nierdzewnej można używać również w piekarniku. Maksymalna temperatura wynosi 180⁰C (przekroczenie zalecanej temperatury niesie za sobą ryzyko powstania odbarwień).

Pielęgnacja naczyń ze stali nierdzewnej

Aby zachować wszystkie właściwości naczyń ze stali nierdzewnej, niezbędna jest odpowiednio dobrana i staranna pielęgnacja. Wszystkie stalowe garnki należy przed pierwszym użyciem umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego środka czyszczącego, a następnie zagotować w nich wodę. Trzeba pamiętać również o tym, że polanie rozgrzanych garnków zimną wodą, może doprowadzić do ich uszkodzenia. Do mycia takich przyborów warto używać miękkiej gąbki (nie zaleca się druciaków) oraz letniej wody z dodatkiem małej ilości detergentu. W przypadku cięższych zabrudzeń wystarczy namoczyć naczynie, a następnie ostrożnie umyć problematyczne powierzchnie. Jeśli na dnie pojawią się przebarwienia lub jasne plamy, można spróbować usunąć je przy pomocy octu, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Naczynia ze stali nierdzewnej można także myć w zmywarce.

Grupa Tipmedia
Podziel się: