Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Czy warto zainwestować w naczynia ze stali nierdzewnej?

Jakość naczyń, którymi posługujemy się w kuchni, bez wątpienia wpływa na smak i aromat przyrządzanych potraw. Należy zadbać więc o to, aby były one wytrzymałe, odporne na uszkodzenia i w pełni bezpiecznie dla zdrowia. Naczynia ze stali nierdzewnej doskonale dopasowują się do każdej techniki gotowania oraz ułatwiają przygotowanie ulubionych dań, dlatego warto pomyśleć o ich zakupie.
  • 29.11.2018 16:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy warto zainwestować w naczynia ze stali nierdzewnej?

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Naczynia ze stali nierdzewnej mają szereg zalet, dzięki którym zdobywają coraz większą popularność nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale także miłośników gotowania w domu. Nadają się zarówno do przyrządzania prostych sosów, jak i potraw, wymagających kilkugodzinnego gotowania. Na ich korzyść przemawia długie utrzymywanie ciepła, które pozytywnie wpływa na soczystość duszonych dań. Garnki ze stali nierdzewnej są również odporne na zarysowania i nie odkształcają się. Stalowe garnki (występujące w innych wariantach kolorystycznych niż te, które znajdują w standardowej ofercie) fantastycznie wkomponowują się w wystrój każdej kuchni czy jadalni – zarówno tej designerskiej, jak i klasycznej.

Korzystanie z naczyń ze stali nierdzewnej

Użytkowanie tego typu naczyń nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach, dzięki którym posłużą przez długie lata.

  • Aby zapobiec odbarwieniom i mało estetycznym zaciekom, należy uważać, aby ogień nie wychodził poza dno naczynia.
  • Nie powinno się dodawać soli do zimnej wody, bo takie działanie może spowodować korozję – należy dosypać ją dopiero wtedy, kiedy woda zacznie się gotować.
  • Naczynie powinno zostać umieszczone centralnie na źródle ciepła.
  • Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu gęstych potraw, by uniknąć przypaleń.
  • Garnków ze stali nierdzewnej można używać również w piekarniku. Maksymalna temperatura wynosi 180⁰C (przekroczenie zalecanej temperatury niesie za sobą ryzyko powstania odbarwień).

Pielęgnacja naczyń ze stali nierdzewnej

Aby zachować wszystkie właściwości naczyń ze stali nierdzewnej, niezbędna jest odpowiednio dobrana i staranna pielęgnacja. Wszystkie stalowe garnki należy przed pierwszym użyciem umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego środka czyszczącego, a następnie zagotować w nich wodę. Trzeba pamiętać również o tym, że polanie rozgrzanych garnków zimną wodą, może doprowadzić do ich uszkodzenia. Do mycia takich przyborów warto używać miękkiej gąbki (nie zaleca się druciaków) oraz letniej wody z dodatkiem małej ilości detergentu. W przypadku cięższych zabrudzeń wystarczy namoczyć naczynie, a następnie ostrożnie umyć problematyczne powierzchnie. Jeśli na dnie pojawią się przebarwienia lub jasne plamy, można spróbować usunąć je przy pomocy octu, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Naczynia ze stali nierdzewnej można także myć w zmywarce.

--- Artykuł sponsorowany ---