Koniec współpracy z rosyjskimi miastami. Stanowisko w sprawie agresji na Ukrainę

• 02.03.2022, 10:48 (aktualizacja 02.03.2022, 14:56)
  • Wojciech Andrearczyk
loadingŁaduję odtwarzacz...
BRANIEWO. Radni Rady Miejskiej podjęli stanowisko w sprawie agresji Rosji na Ukrainę. Zerwali także współpracę z miastami partnerskimi z obwodu kaliningradzkiego.

Stanowisko w sprawie agresji na Ukrainę odczytał na początku dzisiejszej sesji przewodniczący Rady Miejskiej Dariusz Frąckiewicz. Jednogłośnie zagłosowali nad nim wszyscy radni Rady Miejskiej Braniewa.

W dalszej części sesji radni głosowali nad zerwaniem współpracy przez miasto Braniewo z miastami i okręgami Federacji Rosyjskiej z obwodu kaliningradzkiego. Chodzi o Mamonowski Okręg Miejski, miasto Zielonogradsk i Miejski Okręg Jantarnyj.

— Działania militarne prowadzone przez Federację Rosyjską przeciwko Ukrainie stanowią poważne zagrożenie życia milionów ludzi oraz stabilności i pokoju w Europie — czytamy w uzasadnieniu. — W świetle powyższego, w geście solidarności i jedności europejskiej podjęcie przedmiotowej uchwały wydaje się zasadne.

Wynik tego głosowania był formalnością – wszyscy radni zagłosowali za przyjęciem uchwały i tym samym zerwaniem kontaktów z rosyjskimi miastami.

Także radni Rady Powiatu Braniewskiego jednogłośnie podjęli uchwałę w sprawie stanowiska Rady Powiatu Braniewskiego potępiającego agresję Federacji Rosyjskiej na suwerenność i niepodległość Ukrainy.

loadingŁaduję odtwarzacz...

ZAREKLAMUJ SIĘ w bezpłatnej gazecie,
w powiecie braniewskim!
Co miesiąc – 3.000 egzemplarzy!!!

INFO:
Mail: [email protected]
Tel.: 501 08 02 96

Wojciech Andrearczyk

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (4)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Portal Braniewo z siedzibą w Braniewie, który jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Wojtek
Wojtek 02.03.2022, 23:21
Podobno w Braniewie nie przeladowuje się już węgla. Jakie oferty ma powiat czy miasto dla setek tam pracujacych? Co z firmami, które upadną?
Renek
Renek 03.03.2022, 10:04
Zadaj to pytanie Putinowi! To przez niego załamała się rosyjska gospodarka, a nie przez miasto. Rolą miasta czy powiatu nie jest znajdowanie komuś pracy. Jest wolny rynek. I ryzyko związane z zatrudnieniem.
Brednek
Brednek 06.03.2022, 21:29
I tu się misiu mylisz. Przeczytaj sobie zadania jakie ma starostwo. Przeciwdziałanie bezrobociu , aktywacja na rynku pracy. Idąc Twoim tokiem rozumowania Urząd Pracy jednostka podlegająca starostwu jest tylko pustym bezużytecznym budynkiem skoro nie widać efektu ich pracy. Jeżeli nie jest rolą starostwa to po co taki urząd? Zlikwidować go
Renek
Renek 07.03.2022, 13:38
Urząd pracy jedynie pośredniczy pomiędzy pracodawcą a bezrobotnym. Nie jest jego rolą kształtowanie rynku pracy, a jedynie dostosowanie pracowników do panującego rynku pracy: poprzez kursy, szkolenia, dofinansowania konkretnej działalności.

Pozostałe