Świeże składniki
Aby tort był idealny i nie drażnił kubków smakowych gości, powinien być stworzony maksymalnie jeden, dwa dni przed weselem i wyłącznie ze świeżych, naturalnych składników. Profesjonalne cukiernie jak https://www.williams.pl/oferta-weselna nie stosują żadnych spulchniaczy czy sztucznych domieszek, które mają utrzymać tort w całości nawet przez tydzień, ale stawiają na świeżość oraz naturalność, wykorzystując przy tym najczęściej wiejskie produkty prosto z gospodarstw rolnych.
Profesjonalne dekoracje
Dzięki świeżości i naturalnych produktach można upiec tort doskonały w smaku, ale nadal pozostaje kwestia jego wyglądu. W tym celu tworzy się samodzielnie specjalne dekoracje z cukru lub masy cukrowej i farbuje na odpowiedni kolor dzięki spożywczym barwnikom. Uzyskanie odpowiedniej barwy może być niekiedy skomplikowane i wymagać mieszanek różnych kolorów podstawowych, ale doświadczony cukiernik powinien sobie z tym szybko poradzić. Sama masa służąca do dekoracji często jest uzupełniana innymi elementami, np. pieczonymi samodzielnie chrupiącymi ciasteczkami wafelkami czy rurkami z kremem. Element obowiązkowy to oczywiście tematyczny napis wykonywany płynną czekoladą.
Warunki przechowywania
Na jakość i prezencję tortu wpływa okres jego przechowywania - im dłuższy, tym więcej właściwości traci tort - oraz warunki, w jakich jest trzymany. Tort weselny ze względu na swoje gabaryty potrzebuje odpowiedniej temperatury i nie powinien być przechowywany w lodówkach z innymi produktami spożywczymi. Może wtedy przeniknąć ich zapachem, ale również zbytnio rozmięknąć przez zbyt wysoką temperaturę w chłodziarce.