Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Biuro Rachunkowe Orion Magdalena Rogaczewska

Ślubny tort - ma być smaczny czy robić wrażenie?

Trudno sobie wyobrazić weselną uroczystość albo przyjęcie bez słodkiego deseru w postaci tortu. To nie tylko tradycja, ale wręcz obowiązkowy element każdego wesela, który wyznacza niejako granicę czasową do oczepin. Niestety z tortem weselnym wiąże się pewien problem - często jest on albo smaczny, ale nie prezentuje się zbyt dobrze, albo wręcz przeciwnie, wygląda doskonale, ale w smaku ma ogromne braki. Czy można stworzyć tort na wesele o doskonałej kompozycji i jeszcze lepszym smaku?
  • 28.02.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Ślubny tort - ma być smaczny czy robić wrażenie?

Świeże składniki

Aby tort był idealny i nie drażnił kubków smakowych gości, powinien być stworzony maksymalnie jeden, dwa dni przed weselem i wyłącznie ze świeżych, naturalnych składników. Profesjonalne cukiernie jak https://www.williams.pl/oferta-weselna nie stosują żadnych spulchniaczy czy sztucznych domieszek, które mają utrzymać tort w całości nawet przez tydzień, ale stawiają na świeżość oraz naturalność, wykorzystując przy tym najczęściej wiejskie produkty prosto z gospodarstw rolnych.

 

Profesjonalne dekoracje

Dzięki świeżości i naturalnych produktach można upiec tort doskonały w smaku, ale nadal pozostaje kwestia jego wyglądu. W tym celu tworzy się samodzielnie specjalne dekoracje z cukru lub masy cukrowej i farbuje na odpowiedni kolor dzięki spożywczym barwnikom. Uzyskanie odpowiedniej barwy może być niekiedy skomplikowane i wymagać mieszanek różnych kolorów podstawowych, ale doświadczony cukiernik powinien sobie z tym szybko poradzić. Sama masa służąca do dekoracji często jest uzupełniana innymi elementami, np. pieczonymi samodzielnie chrupiącymi ciasteczkami wafelkami czy rurkami z kremem. Element obowiązkowy to oczywiście tematyczny napis wykonywany płynną czekoladą.

 

Warunki przechowywania

Na jakość i prezencję tortu wpływa okres jego przechowywania - im dłuższy, tym więcej właściwości traci tort - oraz warunki, w jakich jest trzymany. Tort weselny ze względu na swoje gabaryty potrzebuje odpowiedniej temperatury i nie powinien być przechowywany w lodówkach z innymi produktami spożywczymi. Może wtedy przeniknąć ich zapachem, ale również zbytnio rozmięknąć przez zbyt wysoką temperaturę w chłodziarce.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama