Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Tramwaje Wodne – Zalew Wiślany 2025

Orzechy nerkowca: Bogactwo smaku i zdrowych składników odżywczych

Orzechy nerkowca (nanercz zachodni) to jedne z najczęściej wykorzystywanych orzechów w przemyśle spożywczym. Wyróżniają się delikatnym smakiem i stanowią idealne uzupełnienie potraw mięsnych czy sałatek. Warto dodać, że są też bogactwem wielu cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych.
  • 10.08.2023 12:32
  • Autor: Grupa Tipmedia
Orzechy nerkowca: Bogactwo smaku i zdrowych składników odżywczych

Orzechy nerkowca - wartości odżywcze 

W 100 g tego rodzaju orzechów znajdziemy: 

● 18 g białka, 

● 44 g tłuszczu, 

● 30 g węglowodanów. 

Taka ilość tego przysmaku dostarczy nam 533 kcal. Ponadto orzechy te są też źródłem: 

● witamin (C, B6, E, K), 

● niacyny, 

● ryboflawiny, 

● tiaminy,

 ● kwasu foliowego,

 ● magnezu, 

● potasu, 

● wapnia, 

● fosforu. 

Obecna jest w nich też mniejsza ilość żelaza, cynku oraz sodu. Dostarczają też organizmowi, drogocennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a głównie omega 3. W swoim składzie zawierają także liczne przeciwutleniacze, tak istotne dla zdrowia człowieka. 

Orzechy nerkowca - jaki mają wpływ na ludzkie zdrowie? 

Znajdujące się w orzechach witaminy z grupy B oraz magnez mają korzystne działanie na pracę układu nerwowego. Przeciwdziałają rozwojowi depresji, czyli jednej ze współczesnych chorób cywilizacyjnych. Ponadto wspierają pracę mózgu, a dokładnie pamięć i koncentrację. Obecny w nich potas pomaga w zachowaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Orzechy nerkowca zmniejszają ryzyko kumulowania się wody w organizmie. 

Witaminy zawarte w orzechach wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Wspierają walkę z trądzikiem pospolitym i zmniejszają wydzielanie sebum, które prowadzi właśnie do tego schorzenia. Ich regularne spożywanie pomaga zapobiegać osteoporozie i anemii, jak i obniża poziom złego cholesterolu. 

Zawarta w nich witamina K zapobiega krzepliwości krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają natomiast układ sercowo-naczyniowy, ochraniając przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, jak i wzmacniając naczynia krwionośne. Potas znajdujący się w ich składzie wspiera pracę serca i pomaga w zachowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Cynk i selen mają natomiast ogromny wpływ na stan naszej cery, paznokci i włosów. Wzmacniają je, ograniczają wydzielanie sebum i przeciwdziałają wypadaniu kosmyków. 

Orzechy nerkowca - zastosowanie w kuchni 

Orzechy nerkowca są nie tylko bardzo zdrowie, ale też wyjątkowo smaczne. Stanowią wyborny dodatek do potraw wytrawnych oraz słodkich. Można ich użyć do potraw mięsnych, sałatek, deserów, owsianek. Przygotowuje się z nich między innymi smaczne masło orzechowe. Idealnie sprawdzą się w diecie sportowców oraz cukrzyków. Warto już dziś wprowadzić do swojej diety zdrowe i pyszne orzechy nerkowca, aby móc korzystać z ich znakomitych właściwości.

Materiał partnera


Reklama
Reklama
Reklama