Warto jest jednak pamiętać o tym, ze według norm europejskich, są pewne bardzo jasno określone ilości konkretnych substancji, które my, jako ludzie jesteśmy w stanie spożyć. Innymi słowy, dobrze jest być świadomym tego, co jemy. Jak jednak rozpoznać te dodatki do żywności, które są dla nas w pełni bezpieczne? Czy każe „E”, występujące w składzie danego produktu spożywczego, jest dla nas zagrożeniem?
Sery i witaminy – takie połączenie jest bardzo okej!
Sery, szczególnie te podpuszczkowe dojrzewające, bardzo często wzbogacane są o różnego rodzaju witaminy i bakterie, które są pożyteczne dla naszego organizmu. Dodatki spożywcze są bardzo popularne. Niektóre z nich, regulują zawartość chlorku sodu (soli kuchenne), w taki sposób, aby jej ilość zawarta w danym serze, była dla naszego organizmu bezpieczna. Nie od dziś wiadomo bowiem, że nadmiar soli może się dla naszego zdrowia okazać bardzo niebezpieczny. Z kolei inne bakterie, mogą wpływać na podniesienie zawartości potasu w danym produkcie – z kolei potas jest nie tylko łatwo przyswajalny, ale też zaleca się, aby spożywać go jak najwięcej. W serach podpuszczkowych dojrzewających, możemy zatem znaleźć takie dodatki spożywcze, które będą wyrównywały do bezpiecznego, poziom jednej i drugiej substancji chemicznej – obniżały zawartość chlorku sodu i podnosiły zawartość potasu.
Symbol E na produktach spożywczych nie zawsze jest zły
Niektóre produkty spożywcze, które kupujemy, zawierają w swoim składzie substancje, oznaczone symbolem „E”. Większości z nas taki symbol kojarzy się źle – zazwyczaj mamy w głowie wtedy substancje szkodliwe dla zdrowia, takie, których spożywanie może doprowadzić np. do szybszego starzenia się komórek skóry. Nie zawsze jednak musi tak być. Dodatki spożywcze o oznaczeniu E, mogą skrywać witaminy. Przykładem jest tutaj chociażby beta-karoten (E 160aii) czy kwas askorbinowy ( E 300). Zarówno pierwszy jak i drugi składnik, jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia. Co więcej – składniki te występują w formie naturalnej w owocach czy warzywach – jabłkach, marchwi, cytrusach.
Chlorofil występuje w produktach spożywczych i nie jest dla nas groźny
Zdarza się, że w danym produkcie spożywczym, pojawia się składnik o oznaczeniu E140i. Nie jest to nic innego, jak występujący w przyrodzie chlorofil. Tym samym, nie mamy się czego obawiać – ten dodatek spożywczy, w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Znajdziemy go także w formie naturalnej np. w natce pietruszki czy szczypiorku. Dodawany jest on także jako barwnik spożywczy – w dużej mierze odpowiada za bardziej atrakcyjny wygląd danego produktu. O dodatkach w innych branżach można przeczytać tutaj: http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/ . Analizując poszczególne dodatki spożywcze oznaczone symbolem E, nie zawsze musimy mieć do czynienia z substancjami niebezpiecznymi. Warto jest zatem dokładnie zapoznać się z oznaczeniami symboli i być świadomym tego, co tak naprawdę kupujemy oraz co spożywamy.