Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wybory do Rady Powiatu Braniewskiego – Wojciech Andrearczyk

American Single Malt – ceniona przez koneserów

Znawcy i miłośnicy samochodów cenią sobie Mercedesa W123. Specjaliści od piłki nożnej doceniają prowadzenie Bayernu Monachium przez zarząd tego klubu. Z kolei koneserzy mocnych alkoholi cenią sobie whisky American Single Malt.
American Single Malt – ceniona przez koneserów


Czym jest American Single Malt?

Single Malt to angielska nazwa na whisky słodową. Produkowana jest ona z jednego gatunku zboża, którym jest jęczmień w obrębie jednej destylarni. Czy więc jest jakaś różnica między Single Malt a American Single Malt? Tak. Poniżej tłumaczymy, czym konkretnie jest American Single Malt.

Jak sama nazwa wskazuje musi być ona produkowana w Stanach Zjednoczonych. Amerykańska whisky słodowa (bo tak brzmi jej polska nazwa) musi być produkowana w minimum 51% z zacieru z jęczmienia. Jednak większość gorzelników używa jęczmienia w 100%. To, co odróżnia American Single Malt od jej szkockiego kuzyna, to pozostałe składniki. W USA z jęczmieniem łączy się kukurydzę, żyto oraz pszenicę, co jest niedozwolone w przypadku Single Malt ze Szkocji.


Różnice między szkocką a amerykańską

Zaczęliśmy mówić o tym, co odróżnia American Single Malt od Single Malt Scotch Whisky. Użycie różnych składników to jedna z kilku rzeczy, które dzielą obie whisky. W przypadku szkockiej, jak powiedzieliśmy na początku, produkcja odbywa się w obrębie jednej destylarni. Przepisy przy produkcji American Single Malt nie są tak rygorystyczne i większość tamtejszych gorzelników nie stosuje się do tej reguły. Obie whisky różni również sposób leżakowania w beczkach. American Single Malt musi dojrzewać w nowych, zwęglonych dębowych beczkach. Ten etap produkcji jest zbliżony do bourbona. Z kolei Single Malt Scotch Whisky otrzymuje swój niepowtarzalny smak, dzięki leżakowaniu w beczkach po bourbonie. Whisky z Wysp Brytyjskich musi mieć minimum trzy lata zanim trafi do butelek. Amerykańskie przepisy natomiast nie podają, jak długo ma leżakować American Single Malt. Tylko od produkującej ją gorzelni zależy, jak długo będzie przebywać w beczce.

Przyjrzyjmy się, jak może smakować i jakie inne cechy ma jedna z amerykańskich whisky słodowych. Jedna z nich produkowana jest w destylarni w Seattle na północnym zachodzie USA przy samej granicy z Kanadą. Co ją wyróżnia? Z pewnością niespotykany aromat. Ziarna słodowanego jęczmienia suszone są dymem torfowym, co nadaje jej unikalnego charakteru. Producent poszedł jednak o krok dalej i użył dwóch rodzajów beczek: nowych z dębu amerykańskiego oraz z dębu europejskiego po winie sherry. Ten zabieg dodaje tej American Single Malt whisky dodatkowych walorów smakowych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama